info@odekerkenlogopedie.nl
Ma-Vr: 08:00 - 18:00

Aniela praat niet veel

Home » Case » Aniela praat niet veel
Aniela praat niet veel
Specialiteit: Taal- en spraakproblematiek
Case: Aniela praat niet veel
Datum: mei 2017
Result Image

Klacht

Aniela (4;7jr) is sinds kort in Nederland. Thuis wordt door beide ouders alleen Pools gesproken. Moeder spreekt en verstaat geen Nederlands. Vader is al langer in Nederland en beheerst de taal. Aniela spreekt geen Nederlands en speelt weinig met andere kinderen. Zij huilt wanneer moeder haar afzet op school en trekt zich terug in de klas. Ze kan zich naar juf en klasgenoten niet goed duidelijk maken. Wanneer ze niet wordt begrepen durft zij niet meer te spreken.

Onderzoek

Wanneer ik Aniela voor het eerst zie is zij rustig en stil. Vader geeft aan dat ze in de moedertaal veel woorden kent, maar weinig in zinnen spreekt. Met hulp van een tweetalige collega-logopedist wordt geconstateerd dat zij een taalachterstand heeft in zowel het Pools als Nederlands.

Result Image

Vanaf de eerste behandeling is de vader van Aniela aanwezig, omdat hij de Nederlandse taal goed beheerst. Ouders geven aan Aniela tweetalig te willen opvoeden en waren in de veronderstelling dat zij op school voldoende Nederlands zou krijgen. Ze krijgen tips om de tweetalige opvoeding van Aniela te laten slagen.

Moeder zal vanaf nu alleen Pools spreken met Aniela en vader zal haar aanspreken in het Nederlands. Vader zal haar ook helpen met het huiswerk van de logopedie, zodat het Nederlands dat zij  aangeboden krijgt juist is.

Tijdens de logopedische behandeling wordt de taalachterstand spelenderwijs aangepakt.

Result Image

Na een half jaar kan Aniela zich duidelijk maken in het Nederlands tijdens het communiceren met kinderen en volwassenen. Zij gaat nu graag naar school en heeft leuk contact met leeftijdsgenoten.

Wilt u zich aanmelden voor een behandeling?