info@odekerkenlogopedie.nl
Ma-Vr: 08:00 - 18:00

Sara heeft een overbeet

Home » Sara heeft een overbeet
Sara heeft een overbeet
18 mei 2017
Roos van Krieken

Specialiteit: Oro myofunctionele therapie – Case: Sara heeft een overbeet – Datum: maart 2017

Sara heeft een overbeet

Klacht 

Sara (9jr) heeft een overbeet. Haar moeder geeft aan dat Sara vaak met haar mond open zit.

Onderzoek

Sara is door de tandarts doorverwezen naar de logopedist vanwege haar overbeet. Tijdens een observatie van de mond, de tanden en het slikken van Sara, komt de logopedist erachter dat de tong van Sara de verkeerde positie heeft. In rust ligt de tong op de mondbodem, terwijl deze aangezogen zou moeten liggen tegen het gehemelte. Tijdens het slikken drukt de tong van Sara tegen de tanden en is de tong te zien tussen de kiezen. Sara ademt meestal door de mond.

Er wordt voor Sara een myobrace besteld. Overdag draagt zij deze een uur, wat haar helpt de juiste tongpositie in rust en tijdens slikken te krijgen te krijgen. Haar lippen worden getraind en ze leert door de neus te ademen. ’s Nachts vormt de myobrace haar gebit.

Er wordt gewerkt aan het versterken van de mond- en tongspieren. Iedere week worden er nieuwe opdrachten geoefend een meegegeven voor thuis. Verder wordt de juiste tongpositie tijdens het slikken geoefend. Dit gebeurt met verschillende drank- en voedselstructuren zoals vla, water, fruit en brood. Ook thuis mag Sara er op letten bijvoorbeeld tijdens het avondeten.

De logopedist onderhoudt contact met de tandarts van Sara om de vooruitgang door te geven.

Resultaat

Na een half jaar is de overbeet van Sara bijna weg. Het belangrijkste is dat ze zich bewust is geworden van haar eigen tongpositie in rust en tijdens slikken en dat haar tanden niet meer naar voren gedrukt worden. De tandarts/orthodontist beslist of Sara wel of geen beugel nodig zal hebben. Het functieprobleem van de tong is opgelost en hiermee is terugval na een eventuele beugel vrijwel uitgesloten.