info@odekerkenlogopedie.nl
Ma-Vr: 08:00 - 18:00

Logopedie voor volwassenen

Home » Logopedie voor volwassenen

Logopedie voor volwassenen

Odekerken Logopedie houdt zich niet alleen bezig met het behandelen van bestaande problemen bij jongvolwassenen, volwassenen, beroepssprekers en ouderen. Wij bieden ook advies en begeleiding ter preventie van problematiek.

Communiceren is contact maken

Logopedie gaat over communicatie tussen mensen. Soms ontstaan er problemen op dit gebied, al dan niet door een lichamelijke oorzaak. Door middel van het stellen van een diagnose, het adviseren, begeleiden en behandelen bieden onze logopedisten hulp op het gebied van:

Stem
Spraak
Adem
Neurologische problemen
Gehoor

Bij volwassenen stemmen wij onze aanpak af op de dagelijkse praktijk, het (toekomstige) beroep, en op de mogelijkheden en interesses van de cliënt. Hierbij werken we op basis van gelijkwaardigheid en samenspraak.

Bij Odekerken Logopedie geloven wij in een holistische aanpak waarbij we verder kijken dan alleen de klacht. Ons doel is het vergroten van de kwaliteit van leven van onze cliënten.

Spraak

Stotteren en broddelen zijn voorkomende spraakproblemen bij volwassenen. Bij stotteren worden klanken en woorden herhaald, verlengd of kan er een blokkade optreden. Wij kunnen volwassenen die stotteren technieken leren waardoor zij hun spreken beter onder controle krijgen en vloeiender zullen spreken.
Ook bij broddelen (snel en onduidelijk spreken), interdentaal spreken (slissen) en articulatiestoornissen (bepaalde klanken niet of moeilijk kunnen uitspreken) kunnen wij helpen. Nasaliteit, binnensmonds en klachten in mondfunctie op kaakgewricht worden ook door onze specialisten behandeld.

Voor beter leren spreken in het openbaar en het optimaliseren van uw uitspraak kunt u eveneens bij ons terecht.

Service Image

Stem

De stem is het middel om verstaanbaar te communiceren met anderen. Maar het is ook een directe weerspiegeling van wie je van binnen bent en hoe je je voelt. Overbelasting en verkeerd stemgebruik kunnen stemklachten veroorzaken, maar ook kan er een medische aandoening ten grondslag liggen van de stemproblemen. Denk hierbij aan stembandknobbels, poliepen of een stembandverlamming.

Heesheid, pijn/brok in de keel of vermoeidheid bij spreken en/of zingen zijn bekende stemklachten waar we aan kunnen werken. Ook zien wij in onze praktijk veel transgender personen, waarbij het doel is om de stem weer te laten passen bij wie jij van binnen bent. Bij Odekerken Logopedie zijn maar liefst 4 logopedisten werkzaam die zich gespecialiseerd hebben in het oplossen van stemproblemen. Zij leren u stem goed te gebruiken binnen de eigen mogelijkheden zodat de klachten verminderen of verdwijnen.

Service Image

Neurologische problemen

Communicatie is meer dan praten alleen. Neurologische aandoeningen zoals een herseninfarct of hersenaandoening kunnen bij volwassenen problemen veroorzaken met spraak, taal en/of slikken.  Ook lezen, schrijven en gebaren horen daarbij. Als taal minder goed functioneert door een neurologische aandoening, dan noemt men dit afasie. Dysartrie zijn problemen op het gebied van spraak door een neurologisch probleem.

De ziekte van Parkinson en ALS bijvoorbeeld kunnen ook een dysartrie veroorzaken. Behalve de spraak kan ook de stem veranderd zijn en kunnen er zich problemen voordoen op het gebied van slikken. Onze logopedisten helpen de communicatie met de omgeving te optimaliseren.

Service Image

Adem

Een verkeerde ademhaling kan verschillende problemen veroorzaken. Stemklachten en hyperventilatie zijn hier voorbeelden van. Onze gespecialiseerde logopedisten leren u hoe juist te ademen zodat stemproblemen opgelost en/of voorkomen kunnen worden.

Bij hyperventilatie en diverse spanningsgerelateerde klachten vormt de ademhaling een veilig handvat om de klachten terug te dringen. Ook bij COPD, de verzamelnaam voor onder meer chronische bronchitis en longemfyseem, kan de logopedist je leren de mogelijkheden optimaal te benutten

Service Image

Gehoor

Communiceren is een combinatie van spreken en luisteren. Hoe u hoort beïnvloedt uw reactie. Logopedie gaat over communicatie, dus kijkt de logopedist ook naar het gehoor. Wij trainen slechthorende en dove mensen in het liplezen en helpen de uitspraak te verbeteren. Voor behandeling bij Odekerken logopedie is een verwijzing van huisarts of specialist nodig. Indien behandeling in de praktijk op medische indicatie niet mogelijk is wordt de behandeling aan huis of in het verzorgingshuis gegeven.

Aanmeldformulier voor een behandeling of intake

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
“Ik ben onder behandeling geweest voor hyperventilatie. Ingeborg is zeer betrokken, ruimdenkend en heeft echt passie voor haar vak. Ze heeft mij enorm goed geholpen!”

Simone Stoffels

“Top team met de juiste zorg/hulp van zeer kundige mensen voor mijn kinderen. Nooit geweten dat logopedie zoveel uitgebreide hulp te bieden heeft. Ben erg blij en tevreden!”

Ilse Verbakel

“Ik vind het erg leuk wat ze verzinnen om het zo leuk mogelijk voor de kinderen te maken om goed te leren praten. Heerlijk ijverig met tekeningen en knutsel spulletjes. Zeker een aanrader!”

Amanda Gubbels