info@odekerkenlogopedie.nl
Ma-Vr: 08:00 - 18:00

Logopedie voor kinderen

Home » Logopedie voor kinderen

Logopedie voor kinderen

”De spraak- en taalontwikkeling van kinderen verloopt soms anders dan u denkt dat het zou moeten. Naar aanleiding van uw vraag, onderzoeken, adviseren, behandelen en informeren wij. ”

Communiceren is contact maken

Communiceren is voor een kind een belangrijk middel om contact te maken. Door spraak en taal leert een kind te zeggen wat het wil, denkt of voelt. Dat is nodig voor een goede emotionele en sociale ontwikkeling. Spraak en taal zijn ook belangrijk voor het leren op school.

Soms zijn er zorgen over het spreken van je kind. Het kan zijn dat het kind slechter te verstaan is dan kinderen van zijn of haar leeftijd of dat het minder goede zinnen maakt. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen manier.

U kunt bij ons terecht voor:

Taal en spraak

Afwijkend mondgedrag (OMFT)

Auditieve vaardigheden

Eten & drinken

Lezen & spellen

Stem & adem

Lees- en spellingproblemen

Lezen is belangrijk voor het leren. Spraak- en taalproblemen kunnen samengaan met een minder vlotte ontwikkeling van het lezen en het spellen. Er kunnen problemen ontstaan in de voorbereiding op het lezen en schrijven. Een onvoldoende fonologische ontwikkeling en/of automatisering een reden zijn voor lees- en spellingproblemen. De logopedist kan uw kind hier bij helpen.

Service Image

Stem

Door hard praten en schreeuwen kan de stem van uw kind hees worden. Soms is er sprake van een organische oorzaak en wordt een KNO-arts ingeschakeld. Bij heesheid heeft uw kind vaak ook last van pijn in de keel. Wij onderzoeken de stemkwaliteit en het stemgebruik en laten het kind op een speelse manier ervaren hoe hij/zij beter stem kan geven.

Service Image

Afwijkende mondgewoonten & OMFT

Voorbeelden van afwijkende mondgewoonten zijn:

  • Overmatige speekselvloed
  • Speen-, duim- & vingerzuigen
  • Open mondgedrag & mond ademen
  • Foutief slikken (bijvoorbeeld met de tong tussen de tanden)
  • Eet- en drinkproblemen
Service Image

Spraak

Bij spraakproblemen laat het kind klanken weg of spreekt hij deze niet op de goede manier uit. De oorzaak kan liggen in het maken van de klanken of het niet juist onderscheiden van klanken en hierdoor foutief uitspreken. Bij Odekerken Logopedie bent u aan het juiste adres!

Stotteren is ook een vorm van spraakproblematiek. Stotteren wil zeggen dat je kind niet vloeiend praat. De logopedist kan helpen onderscheid te maken tussen normale niet-vloeiendheden en beginnend stotteren.

Wanneer u zich zorgen maakt over de ontwikkeling van uw kind kunt u via de huisarts,  de tandarts of een andere specialist een verwijzing krijgen. Logopedie voor kinderen wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Taal

Taal is een samenspel tussen begrijpen en produceren.
Soms verloopt de taalontwikkeling vertraagd of afwijkend. Odekerken Logopedie is gespecialiseerd in het behandelen van jonge kinderen waarbij de taal niet of langzaam op gang komt. Ook zijn kinderen die vanwege taalproblemen moeilijk kunnen meekomen met het niveau van de klas, bij ons aan het juiste adres.

Een taalprobleem kan ook onderdeel zijn van een algehele ontwikkelingsachterstand, zoals bijvoorbeeld bij kinderen met het Down Syndroom of bij bepaalde vormen van autisme. Ook kan een meertalige opvoeding een reden zijn om ons om advies of begeleiding te vragen.

Service Image

Auditieve vaardigheden

Goed horende kinderen kunnen problemen hebben met hun luisterfunctie en in de auditieve verwerking van klanken, woorden en zinnen. Ook begeleiden wij kinderen met aan gehoorverlies gerelateerde spraak-en taalproblemen.

Aanmeldformulier voor een behandeling of intake

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.